Webcam billed af Mars

Line

Mars Morten Hans

"Efter et rigtig godt foredrag i NAFA regi om Kikkertbygger-gruppens flotte Newtonteleskoper, var tid til at prøve 10" Urania teleskopet.
Allerede da Mars stod lavt ca. 20 grader var det tydeligt at Urania teleskopet virkelig har meget at byde på, når seeingen er i orden.
Det blev for flere et første kig på Mars. Snakken gik ivrigt frem og tilbage om de detaljer, der viste sig visuelt. Det er nok også den mest detaljerede side af Mars, med den mørke plet Solis Lacus til højre, og mange små krummelurer og udspring midfor, og på den anden side lidt af Margaritifer Sinus. Da billedet blev taget var Sinus Sabaeus og de meget mørke områder Sinus Meridiani på vej væk ved venstre kant. Den sydlige polarkalot stod klart frem som en lille klar hvid plet. Den er omkring 1 buesekund, og mod nord ses den nordlige polarhætte der er under kraftig forandring i øjeblikket, hvilket fremgår af billedet.
Optagelsen var med Philips ToUcam webcamera, Baader UV/IR-cut & Fringe killer filter, og udført af Hans E. Jørgensen og undertegnede. UV/IR-cut filter sikrer at webcameraets ccd-chip ikke bliver 'forvirret' af hhv. ultraviolet og infrarødt lys, som det er følsomt overfor, og Fringe Killer filteret sikrer at den kromatiske aberration (farvebøjning), som findes i almindelige akromatiske teleskoper, ikke er for generende, sekundært korrigerer det en smule for den farvebøjning, som også finder sted ved lysets passage gennem vores atmosfære - især når objektet har en lav højde, som Mars havde det under optagelsen.
Til at optage filmen, brugtes Philips Vrecord capture software, som følger med kameraet, og til efterbehandling blev Registax brugt.
Efterbehandlingen blev udført af Hans og Morten, som efterfølgende kontaktede Jørgen Schou, der venligst indvilligede i at behandle billedet lidt i Photoshop, for bl.a. at fjerne en gulgrøn tone.
Mars stod ca. 20 grader oppe over horisonten, hvilket normalt er alt for lidt, hvis man vil have detaljer frem. Ikke desto mindre er det lykkedes godt, og man kan kun drømme om hvordan Mars vil se ud i Urania teleskopet, når den om kort tid er størst og står knap 48 grader oppe.
Det skulle ikke undre, hvis det da konstateres at NAFA har Danmarks bedste planetkikkert!"

Mvh
Morten

Line

Top

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!