Hundredeårsjubilæet

----

Den 11. oktober 1997 fejrede NAFA Urania-kikkertens ethundrede års jubilæum med en fest for et stort antal indbudte gæster og foreningens medlemmer. Herunder følger programmet for festen og en række stemningsbilleder fra dagen. Alle billeder er, hvis ikke andet er nævnt, optaget af Torben Christensen.

HN
Program for 100-års jubilæet, 11. oktober 1997.
Skydepavillionen, Aalborg
12:30 Dørene åbnes. Se skilting til 100-års jubilæet
13:10 Velkomst og gennemgang af dagens program ved formand for NAFA, Hans Leth-Sørensen
14:00 Afgang med bus til Urania Observatoriet
14:30 Champagne i observatoriet.
Herefter forevisning af Urania Observatoriet ved lektor Holger Nielsen, NAFA
16:00 Afgang med bus tilbage til Skydepavillionen
17:00 Foredrag ved lektor Henry Nørgaard: Amatørastronomiens betydning for astronomernes arbejde.
Der vil i forbindelse med foredraget blive vist en film om Urania Observatoriet.
Ole Fastrup, NAFA, overrækker boggaven "Urania Kikkerten 1897-1997"
19:00 Spisning
  Forret Laksetournedos med rejer på smørdampede urter med sauce pikant, hertil hjemmebagte butterdejspakker med fyld
  Hovedret Hvidvinsmarineret vildsvineryg, små gulerødder, harecot verts, pommes persille, pommes croquettes med trådnudler, salat og skysauce. Til forret og hovedret serveres hvid- og rødvin ad libitum
  Dessert Desserttallerken med chokoladekage, marineret comquach, chokoladeskal og appelsinis
  Herefter serveres kaffe med småkager
01:00 AfslutningFrokost i Skydepavillionen i Aalborg. Ved bordet i baggrunden til venstre ses bl.a. Hans Christensen, NAFAs første og mangeårige formand og Erik Mollerup, redaktør af foreningebladet Pegasus. Ved bordet i forgrunden bl.a. Henry Nørgaard (åben trøje), Bendt Mortensen, Lars Juel Mosbæk, Jette Bang (med ryggen til) og Frede Sørensen og ved bordet bagved til højre ses Erik Persson (med briller) i samtale med Emil Vaarst, som i mange år stod for reservation af besøg på observatoriet.

Strandbæk, Ole S., Svend og Ann Mari
Knud Strandbæk, formand for Amatør-Astronomisk Forening i Kolding, til bords med turnusmedlem Ole Stanhardt, kasserer Svend Hansen og Ann-Mari Stanhardt, foreningens revisor gennem mange år.

Ole Fastrup om sin bog
Ole Fastrup taler bl.a. om sin nye bog "Urania Kikkerten 1897-1997 - og menneskene bag". Eksemplarer af bogen kan ses på bordet til venstre.

Henry Nørgaard
Lektor Henry Nørgaard, redaktør af tidsskriftet Aktuel Astronomi, kommer med et muntert indlæg.

Tilhørerne til Henry Nørgaards tale
Blandt tilhørerne til Henry Nørgaards tale ses til venstre forhenværende formand Preben Kjemtrup Sørensen (med briller), Poul Hansen (objektivekspert, opsmøgede ærmer) og vores hoffotograf Torben Christensen. I forgrunden Uffe Thorsteinsson (formynder for afdøde Aase Luplau Janssen, som testamenterede kikkerten) og fru Inger Wieth-Knudsen. Til højre Svend Hansen (i brunt) og Ann Mari og Ole Stanhardt.

En tjener serverer forfriskninger
En bus har bragt selskabet ud til Urania Observatoriet, hvor en tjener serverer forfriskninger. Her er det Emil Vaarst, som tager imod tilbudet.

Hans Leth-Sørensen byder velkommen
Formanden Hans Leth-Sørensen byder velkommen og afslutter med at skåle. Fra venstre mod højre ses Hans H. Christensen, Runa Christensen, formanden, Erik Persson, Inge Persson, Henry Nørgaard, ?, Ole? og halvdelen af Poul Hansen.

Om kikkertens historie
Holger Nielsen fortæller om kikkertens historie bistået af sin kone, Marianne.

Formænd
Fire formodentlig feststemte forhenværende foruden fremtidige formænd for foreningen.

Engelstoft fortæller
Oluf Engelstoft fortæller om sin tid på det gamle Urania Observatorium. I en årrække var han desuden medredaktør af tidsskriftet "Urania".

KrPederMoesgaard
Dr. Kristian Peder Moesgaard (med doktorring!) var inviteret i sin egenskab af direktør for Steno Museet i Århus. En klausul oprettet i forbindelse med overdragelsen af kikkerten til Aalborg Kommune bestemmer nemlig, at hvis den på et tidspunkt ikke længere indgår i et folkeoplysende arbejde, så skal den overgives til Steno Museet. K. P. Moesgaard var i tiden 1970-76 stipendiat ved Institut for de eksakte naturvidenskabers Historie, Aarhus Universitet. Fra november 1994 har han været direktør for Steno Museet. Han har især studeret astronomiens historie og verdensbilledets udvikling med tyngdepunkterne: Copernicus og Tycho Brahe i renaissancen, Thabit ibn Qurra og "Computus" (kalenderberegning) i middelalderen, samt planetteorier i græsk og babylonsk oldtid.

Middag i Skydepavillionen
Om aftenen blev der serveret middag i Skydepavillionen. Her byder Hans Leth-Sørensen velkommen.

Turnusgruppe-medlem (og kartonminiplanetariekonstruktør!) Helge Selchau og Karen Marie Routhe.

Knud Strandbæk holder tale
Knud Strandbæk holder tale. At dømme efter ansigtsudtrykkene hos Per Rieffestahl og Henry Nørgaard er det muntre bemærkninger, han kommer med.

Oluf Engelstoft og Johs. Mørk Pedersen
Oluf Engelstoft (siddende) og Johs. Mørk Pedersen fortalte begge om deres Urania-tid.


Retur!

----

Valid XHTML 1.0 Transitional

Opdateret den 24.08.2006