Ferniserering på Suldrup Skole

Line

Ole Fastrup og Karen Marie Routhe repræsenterede NAFA ved afsløringen af maleriet, som nu er Suldrup Skoles ejendom.

Ved fernisereringen sagde Ole Fastrup:

Jeg kommer fra astronomiforeningen NAFA, som er en forening for astronomiinteresserede i Nordjylland. Foreningen driver Urania Observatoriet i Aalborg - på frivillig basis.

Jeg er her som en repræsentant for, hvad jeg håber kan blive et eksempel på, hvad en amatørvidenskabsmand kan gøre sammen med en professionel kunstner.

Maria Dubin
Jeg kendte dig ærlig talt ikke, da du ringede. Og jeg forstod heller ikke, hvad du ville.
Vi talte sammen nogle gange i telefonen, og jeg begyndte at forstå.

Jeg mødte dig første gang på Aalborg Kunstmuseum, hvor jeg fulgte tilblivelsen af et af dine to malerier, Maria. Du malede jo to malerier i påsken, og jeg så ikke starten til dette, men jeg er sikker på, din måde at arbejde er den samme. Derfor vil jeg gerne fortælle, hvordan jeg oplevede tilblivelsen af dit værk. Det var en øjenåbner - og en stor personlig oplevelse for mig - at se, hvordan en kunstner arbejder.

Forløbet, som jeg oplevede det, var følgende:

Jeg hyggesnakkede med dig foran det store hvide - totalt tomme - lærred, og jeg så, at du rejste dig og gik hen til lærredet. Pludselig var du en hel anden! En dybt koncentreret kunstner. På 10 minutter havde du skitseret bjørnedyret! Hovedmotivet på dit maleri nr. 2. Jeg så, at du kom tilbage med blanke øjne.

Jeg forstod, hvad du mente, da du sagde, at du gerne ville samle den store verden med den lille verden. Og jeg tror, det, er overskriften på begge malerier: Du vil gerne samle mikrokosmos med makrokosmos - kunst og videnskab - det levende og varme med det kølige og nøgterne...

Den samme dag vi mødtes, klarede det minsandten op om aftenen, og jeg ringede til dig og spurgte, om du kunne komme op til Urania Observatoriet og kigge i Kikkerten.

Vi havde en hyggelig aften, hvor det, som nok gjorde størst indtryk på mig, var din son, som sagde: "Waugh, er den virkelig?". Vi så på planeten Saturn, den med ringene - ringenes herre...!

Til hovedmotivet på maleriet, som nu bliver Suldrups skoles, valgte du et af mine personlige yndlingseventyr, Den lille Prins, som jeg håber nu vil få en plads i kanonen på Suldrup Skole!

Du har i dette maleri brugt symboler fra eventyrets verden sammen med kunstneriske udformninger af planeterne i vores solsystem - den videnskabelige verden - og har hermed formået at samle eventyr og naturvidenskab.

Det er det svære:
At samle videnskaben med kunsten.

Mit budskab i dag er, at der alt for længe har været alt for lang vej mellem videnskab og kunst.

Skolen har her fået et maleri, som jeg håber vil inspirere mange børn til at se sammenhængen mellem kunst, livet, døden og naturvidenskaben.

At samle videnskaben med kunsten - ingeniørvidenskaben med kreativiteten - det er det, som skal være drivkraften i Danmark i kommende generationer, og jeg er glad for, at Sawo-fonden har kunnet se storheden i Marias kunst - og at vi i Urania Observatoriet i Aalborg har kunne bistå til dette flotte værk!

Hjerteligt til lykke!

Line

Top

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!