Urania Observatoriet

på Frederiksberg (1897-1988) og i Aalborg (1988 og frem)

----


English Pages in English
Deutsch Deutschsprachige Seiten

På disse sider gives en (langt fra udtømmende) beskrivelse af Urania Observatoriets (eller rettere: Urania Observatoriernes) historie. Victor Nielsen byggede det første på Frederiksberg og drev det frem til sin død. Herefter blev det overtaget af Carl Luplau Janssen. Efter hans død blev kikkerten ved NAFAs mellemkomst erhvervet af Aalborg Kommune, som bekostede opførelsen af en ny observatoriebygning. Det nye Urania Observatorium har siden 1989 dannet rammen om forevisninger for befolkningen, gennemført af NAFAs turnusgruppemedlemmer. For dette arbejde modtog NAFA i 2003 Tycho Brahe medajlen.

Teksten til disse sider stammer hovedsageligt fra Ole Fastrups bog "Urania Kikkerten 1897-1997 - og menneskene bag den". Billedmaterialet er til dels også hentet herfra. Nogle illustrationer stammer fra gamle fotografiske glasplader fundet i observatoriets arkiv og skannet af Stadsarkivet i Aalborg. De fleste af farvebillederne er optaget af Torben Christensen. Skrivningen af disse sider, billedbehandlingen og oversættelserne er udført af Holger Nielsen.----


Carl Luplau Janssen ved Urania-kikketen på Frederiksberg Per Rieffestahl ved Urania-kikkerten i Aalborg
En observatør (C. Luplau Janssen) i Urania Observatoriet, Dronning Olgasvej 25, Frederiksberg, år ukendt
Foto fra observatoriets arkiv
En observatør (Per Rieffestahl) i Urania Observatoriet, Borgmester Jørgensensvej 13, Aalborg i 1997.
Foto: Torben Christensen

----


 • ∆resmedlemmer af NAFA
 • Oversigt over siderne


  Urania Observatoriet i Golfparken i Aalborg
  Urania Observatoriet i Golfparken i Aalborg før anlæggelse af planetstien. Her har observatoriet ligget siden 1988 og besøges årligt af ca. 2500 personer. Adgang kan ske fra parkeringspladsen øverst til højre. Det cylindriske tårn klos op ad observatoriet indeholder en spindeltrappe, som fører fra kælderetagen, i hvilket publikum modtages, op til observatoriekuplen med Urania-refraktoren.
  Luftfoto: N.N.

  ----

  ^ TOP

  Valid XHTML 1.0! Valid CSS!